delitev premoženja ob ločitvi

Delitev premoženja v primeru ločitve – kako in kaj

V zakonu so si obdobja med seboj različna. So boljši in slabši časi za odnos. Prav tako se okoliščine spreminjajo ne glede na to, v kakšnem stanju odnos je. V težkem obdobju pa mnogi pomislijo tudi na ločitev. Težko je namreč živeti v dvoje. Sploh v današnjih časih pa je ločitev tako promovirana, da se ne ločujejo le tisti, ki morda res niso za skupaj. Ločujejo se tudi tisti, ki bi sicer lahko le malce bolj stisnili zobe, ali pa nekaj spremenili. Težava promocije ločitve v filmih, v medijih v javnosti itd. tako pripelje do tega, da mnogi odločitev za ločitev obžalujejo. Kaj torej storiti, ko prihaja do ločitve?

Prepričajte se, da je odločitev res prava

Ljudje smo čustveni. V konfliktu z neko osebo, še posebej z zakoncem tako čustva igrajo zelo močno vlogo pri sprejemanju odločitev. V jezi ni dobro sprejemati odločitev, saj je naš razum pod njenim vplivom. Prva stvar, ki jo moramo storiti je, da skušamo razčistiti s čustvi in do zakonca pristopiti z namenom pogovora. Zgolj zato, da se jeza karseda poleže. Če to ne gre, je vsekakor smiselno razmišljati o pogovoru s tretjo osebo npr. zakonskim svetovalcem, duhovnikom ipd. Napačne besede so vzrok za negativna čustva, prave pa lahko ta čustva spremenijo v pozitivna.

Skušajte se pogovoriti in dogovoriti

Četudi je odločitev, da se boste ločili dokončna, je še vedno smiselno razčistiti s konfliktom. Ugotovili ste, da s partnerjem ne gre, a to ni razlog za slabo komunikacijo ali za to, da komunikacije sploh ni. Ločitev je namreč lahko sporazumen dogovor dveh, da bosta odslej živela drugače, da bosta življenje živela po svoje. Slednje pa ne pomeni, da mora konflikt med dvema obstati. Tako kot vselej se morata  dogovoriti o tem, kako bosta delila premoženje, dolgove, kako se bosta dogovarjala o rečeh …

Kako razdeliti premoženje

Najbolj enostavno je, da se sporazumno dogovorita o tem, kaj komu pripada. Seveda je neizogibno morda, da oba želita obdržati hišo in avto. Tukaj je za osnovo smiselno upoštevati zakonodajo in sodno prakso, ki naj dva usmerja o tem, kakšna je osnova za delitev premoženja oz. kako se premoženje deli na sodišču, ki je v tem primeru zadnja instanca. Tak0 vsak od zakoncev lahko razume, kaj mu pripada v resnici in pod kakšnimi pogoji. Najem odvetnika za ločitev morda ni vedno smiseln, je pa vsekakor smiselno najeti svetovalca oz. odvetnika, ki bo predstavil zakonodajo na področju delitve premoženja ob ločitvi, ki bo pomagal usmeriti, kako naj delitev premoženja poteka in kako naj se premoženje deli.