Emonika – Kdaj lahko pričakujemo začetek gradnje

Predviden začetek gradnje težko pričakovane železniške in avtobusne postaje v Ljubljani, je leta 2020. A ne veselite se prezgodaj. Enake novice polne je Dnevnik objavil že leta 2012, “Odstranjene so vse glavne ovire za jesenski začetek gradnje Emonike“.

8 let po tem, ko naj bi projekt Emonika že stal, pa so sedaj sporočili iz SŽ, da naj bi bile ovire odpravljene. Dosegli naj bi namreč sodno poravnavo s podjetjem Granit Polus  (Trigranit). To je sicer nekoliko čudno, saj naj bi po podatkih (intervju z generalnim direktorjem SŽ 2017) najprej, Slovenske Železnice le-to opustile in se trudile doseči “krovni dogovor” s podjetjem Prime Capital, kasneje pa naj bi “”igro” vstopil nov zasebni partner. Gre za madžarsko bančno skupino OTP.” Mogoče pa je tokrat le razlog za novo upanje, saj so s poravnavo SŽ dosegle stavbne pravice nad celotnim objektom Emonika.

Sedaj naj bi se osnova dogovora oz. projekta spremenila. Nov načrt je, da bo železniško postajo financirala država. V nekem drugem viru pa naj bi SŽ financirale avtobusno postajo, garažno hišo in pa poslovno stavbo. To naj bi SŽ financirale iz bodočih prihodkov.

SŽ pa so že v preteklosti sporočile, da bodo prevzele naložbo v avtobusno postajo, ki jo želijo kasneje tudi upravljati. Po poročanju Siol-a pa naj bi se znova “zapletalo”, saj SŽ sedaj želijo tudi nove “poslovne prostore za 300 ljudi.”

Kdaj torej lahko pričakujemo pričetek gradnje Emonike?

No, če še vedno verjamete besedam medijev, SŽ in drugim, se Emonika morda lahko začne graditi v naslednjih letih. Po drugi strani smo priča navzkrižju “poslovnih intereesov”, kar logično pomeni, da se stvar odvija počasi.

Med investitorji (Država, SŽ in OTP) pa naj bi denar imela le Madžarska OTP. Za državo je še prezgodaj, SŽ pa bodo očitno s pomočjo drugih virov financirale projekt. Poleg tega, so projekcije (vsaj) dve leti stare in očitno ne več aktualne, kar pomeni, da je cela stvar spet na začetku.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja