fasaderstvo ljubljana

Fasaderstvo Ljubljana – Obnova fasade bloka

Izdelava fasade v Ljubljani se nekoliko razlikuje od enake storitve v ostalih krajih. Ljubljana za razliko od ostalih krajev v Sloveniji, zahteva več izdelave fasade za bloke oz. za večje objekte, kot ostali kraji. Fasaderstvo v Ljubljani je tako nekoliko drugačen posel. Če iščete fasaderske storitve v Ljubljani, z namenom, da obnovite fasado bloka ali večjega objekta, potem morate iskati primerne izvajalce, ki se ukvarjajo z izdelavo fasade na večjih objektih.

Pri izdelavi ali obnovi fasade bloka so zahteve drugačne, kot pri obnovi fasade hiše. Obnova fasade bloka ali večstanovanjske stavbe. Razlike so že v samem postopku. Pri obnovi fasade hiše, se lastnik pač sam odloča in odloči. Pri večstanovanjskih objektih in blokih, pa je najprej potrebno soglasje stanovalcev. Po navadi celotno stvar potem ureja upravitelj objekta.

Obnova fasade bloka

Kolikšen delež soglasij morate pridobiti za obnovo fasade večstanovanjskega objekta oz. bloka?

Če za dela ne potrebujete pridobitve gradbenega dovoljenja, potem je dovolj, da zberete 75% odstotkov soglasij (izdelava ali obnova fasade, izolacija, preureditev kotlovnice, …). Za dela, kjer morate pridobiti gradbeno dovoljenje je potrebno pridobiti tudi 100% soglasij.

V primerih, kjer je treba pridobiti soglasje vseh lastnikov, pa to ni doseženo, lahko lastniki, ki imajo več kot 50-odstotni lastniški delež predlagajo, da o tem odloči sodišče v nepravdnem postopku, pišejo na Slonep. (vir)

Koliko stane obnova fasade bloka?

Cena obnove fasade bloka je seveda odvisna od površine bloka oz. večstanovanjske stavbe in od vrste materialov (vrsta stiropora za fasado) in od ostalih morebitnih dejavnikov, ki sicer lahko otežujejo izdelavo fasade na bloku. Cene sicer začenjajo že pri slabih 20 000 € (npr. za 500 m2), a so realno lahko nekoliko višje, odvisno od tega, kako zanesljivega izvajalca izberete.

fasade ljubljana

Ali je nova fasada na bloku smiselna?

To je odvisno od obstoječega stanja objekta (bloka ali večstanovanjske stavbe). Cilj obnove fasade pogosto ni izgled, temveč energetska učinkovitost objekta. Če je objekt v slabem stanju in je torej energetsko neučinkovit, potem je obnova fasade z ustreznost izolacijo ena izmed najbolj smiselnih investicij. Cena obnove fasade bloka se lahko namreč povrne že v slabih 10-ih letih.

Obnova fasade v večstanovanjski stavbi

Obnova fasade večstanovanjske stavbe je zelo podobna obnovi fasade bloka. Če je stavba nižja in primerljiva z enostanovanjsko hišo po višini, potem je seveda mogoče fasaderska dela izvesti s pomočjo gradbenega odra, kar pomeni, da stroški niso višji in je cena izdelave fasade (m2) primerljiva s ceno fasade stanovanjske hiše.

Cena materiala fasade bloka

Cena materiala za fasado bloka je “na enoto” nižja, kot v primeru sanacije fasad manjših objektov. Za predračun in ceno materiala za fasado bloka je najbolje, da z informativno površino fasade bloka kontaktirate gradbeno trgovino, kjer vam bodo pripravili cenovno ugodno ponudbo za nakup materiala.