rastlinjak

Kaj je rastlinjak

Rastlinjak je konstrukcija s stenami in streha sestavljeni predvsem iz prosojnega materiala, kot na primer steklo, v katerem rastline gojimo zahtevajo regulirane klimatske razmere. Te strukture segajo od majhnih lopov do stavb industrijske velikosti. Miniaturni rastlinjak je znan kot hladen okvir . Notranjost rastlinjaka, ki je izpostavljen sončni svetlobi, postane bistveno toplejša od zunanje temperature in tako zaščiti njeno vsebino v hladnem vremenu.

Številni komercialni rastlinjaki ali stekleniki so visokotehnološke zmogljivosti za proizvodnjo zelenjave, cvetja ali sadja. Stekleni rastlinjaki so napolnjeni z opremo, vključno s presejalnimi napravami, ogrevanjem, hlajenjem, razsvetljavo in jih lahko nadzoruje računalnik za optimizacijo pogojev za rast rastlin. Odlično pa omogočajo delo v kombinacijo z vrtno lopo. Nato se uporabljajo različne tehnike za oceno stopenj optimalnosti in udobja rastlinjaka (tj. Temperature zraka, relativne vlažnosti in pomanjkanja parnega tlaka), da se zmanjša proizvodno tveganje pred gojenjem določenega pridelka.

Ogromni rastlinjaki na Nizozemskem

Ideja o gojenju rastlin na okoljsko nadzorovanih območjih obstaja že od rimskih časov. Rimski cesar Tiberius je vsak dan jedel zelenjavo, podobno kumaram. Rimski vrtnarji so uporabljali umetne metode (podobne rastlinjaškemu sistemu) gojenja, da so ga imeli na voljo za njegovo mizo vsak dan v letu. Kumare so bile posajene v vozičkih na kolesih, ki so jih dnevno dajali na sonce, nato pa jih odnašali v notranjost, da so ponoči tople. Kumare so bile shranjene pod okvirji ali v kumarskih hišah, zastekljenih z naoljeno krpo, znano kot specularia, ali z listi selenita (aka lapis specularis ), v skladu z opisom Plinija starejšega .