izpadanje las

Kako preprečiti izpadanje las in kaj lahko pomaga pri izpadanju las?

Mnogim se prej ali slej začne dogajati, da lasje začnejo izpadati. Do neke mere je to lakho normalno, naravno oz. dedno. Lahko pa ne. Poglejmo si, kaj so razlogi za izpadanje las in kaj pomaga preprečiti izpadanje las?

Vzroki za izpadanje las

Kot pišejo strokovnjaki za izpadanje las ekipa Gettik, je glavni vzrok za izpadanje las hormon dihidrotestosteron, ki poškuduje lasne mešičke in skrajšuje fazo rasti las:

Na izpadanje las vpliva predvsem prevelika količina hormona dihidrotestosterona (DHT), naravno pojavljajočega se moškega hormona, ki določa moško vedenje glede spolnega nagona in agresije. Hormon DHT je zelo aktivna oblika testosterona in je nekajkrat bolj učinkovit od testosterona. Testosteron pretvori encim (5-alfa-reduktaza) v aktivno obliko DHT. To poškoduje lasni mešiček in posledično skrajša fazo rasti las. Med izgubo las DHT obravnava lasne mešičke kot tujke, ki so prodrli v telo in jih onesposobi. Med tem postopkom se tudi poveča proizvodnja loja. Androgen DHT nastaja v lasišču, prostati in nadledvični žlezi. Ženski hormon, estrogen, ščiti pred izpadanjem las, vendar je njegov učinek manj izrazit.

Postopek izpadanja las:

 1. Testosteron se pretvori v DHT z delovanjem izoencima 5-alfa reduktaze.
 2. DHT se veže na androgene receptorje v lasnih mešičkih.
 3. DHT skrči lasni mešiček, lasje so tanjši in izpadejo
 4. Zmanjšan lasni mešiček popolnoma odmre in cikel rasti se ne ponavlja več

Kako preprečiti izpadanje las

Poglejmo si, kaj lahko storimo, da preprečimo izpadanje las.

Izogibajte se pričeskam, ki vlečejo lase

Lasje so prilagodljivi, vendar raziskave kažejo da lahko vaše lase raztegnete le do neke mere, preden postanete trajno poškodovani. Pričeske, kot so koruznice, oprijete pletenice in repi, lahko vaše lase odmaknejo od lasišča in sčasoma sprostijo vez med lasmi in lasiščem.

Izogibajte se zelo vročim orodjem za oblikovanje las

Z uporabo toplote za oblikovanje las lasni mešiček ostane dehidriran in občutljiv na poškodbe. Sušilniki za lase, likalniki za lase lahko le te poškodujejo.

Las ne obdelujte  kemično in jih ne belite

Kemikalije za lasr povzročajo nenadne in nepreklicne poškodbe lasnih mešičkov. Če vas skrbi izpadanje las, omejite uporabo barvil, poudarkov, tretmajev s peroksidom.

Uporabite šampon, ki je blag in primeren za vaše lase

Namen šampona je očistiti lase pred umazanijo in odvečnim oljem. Toda mnogi komercialni šamponi vsebujejo ostre sestavine. Po samo eni uporabi se lahko sleče vaše lase naravnega olja in maščobnih kislin, ki jih naredijo močne in prožne. Preberite sestavine šampona in kupite takšnega, ki je čim bolj naraven. Poskusite zamenjati izdelke, če ste izgubili lase.

Uporabite mehko krtačo iz naravnih vlaken

Uporaba mehke krtače z naravnimi vlakni bo spodbudila zdravo raven sebuma (olja) na laseh. Keratin beljakovine v laseh so kot skodle na strehi. Gladite jih ščetkanjem nežno v eno smer, ki se začne na vrhu in se nadaljuje vse do konca. To bo pomagalo povrhnjici na molekularnem nivoju.

Poskusite z nizko stopnjo svetlobne terapije

Terapija z nizko stopnjo svetlobe spodbuja rast las in obnovo celic. Dokazano je , da spodbuja rast las pri ljudeh z alopecijo .

Kako preprečiti izpadanje las pri moških

Izpadanje las pri moških je pogostejše kot pri ženskah. Po podatkih Ameriškega združenja za izpadanje las se približno 85 odstotkov moških zadane plešavost, ko dosežejo 50 let. Izpadanje las pri moških je običajno posledica genetskega moškega izpadanja las , androgene alopecije, staranja ali nizke ravni testosterona . Če vas skrbi izpadanje las, vam bo zdravnik morda priporočil enega ali več naslednjih načinov zdravljenja :

 • Rogaine (minoksidil)
 • Propecia ali Proscar ( finasterid )
 • presaditev folikularne enote (presaditev las s spodnjim tkivom)
 • ekstrakcija folikularne enote ( presaditev las s samo folikli, brez uporabljenega veznega tkiva)
 • Domača zdravila za izpadanje las

Če vas skrbi izpadanje las, pa boste morda želeli preizkusiti domače zdravilo in preveriti, ali lahko preprečite, da bi lasje izpadli. Pomembno je, da postavite diagnozo in poiščete vzrok za izgubo las, da jo boste lahko ustrezno zdravili.

Dodatki

Prehranske pomanjkljivosti lahko povzročijo izpadanje las. Dodatki za železo, cink, niacin, selen, vitamin D in vitamin B-12lahko pomagajo, da vaše telo proizvaja močne in zdrave lase. Ne pozabite, da dodatke kupujete samo iz zaupanja vrednih virov.

Esencialna olja

Eterična olja so vodni izvlečki močnih botaničnih sestavin. Eterična olja lahko mešamo z nosilnimi olji, kot sta jojoba in mandljevo olje, da ustvarimo zdravljenje za spodbujanje rasti las. Nekatera eterična olja lahko vaše lase okrepijo. Raziskave teh eteričnih olj so večinoma anekdotične, vendar se naučimo več o njihovem delovanju. Eterična olja za rast las vključujejo:

 • poprova meta
 • Kitajski hibiskus
 • ginseng
 • jatamansi

Masaža lasišča

Masaža lasišča je način za spodbujanje rasti las. S spodbujanjem cirkulacije na območju rasti lahko vaši lasje rastejo hitreje, če si lasišče nežno masirate vsakič, ko umijete lase.

Prehrana

Vaša prehrana lahko vpliva na izpadanje las. Dieta, bogata z antioksidanti, lahko pomaga pri boju proti znakom oksidativnega stresa – okoljskih dejavnikov, ki poškodujejo lasne mešičke. Jagode, borovnice, fižol in stročnice, špinača in ohrovt so vsi viri antioksidantov. Poskusite lahko tudi z uživanjem CBD izdelkov.

Sladkor, predelane maščobe, konzervansi in alkohol pa lahko prispevajo k oksidativnemu stresu. Upoštevajte to, če želite preprečiti izpadanje las.

Prenehajte kaditi

Kajenje lahko prezgodaj starajo vaše lasne celice, zaradi česar so lasni mešički krhki in jih je enostavno poškodovati. Posvetujte se s svojim zdravnikom, da vam pripravi načrt opuščanja kajenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja