vrste klimatskih naprav

Vrste klimatskih naprav

Klimatska naprava je sistem, električna naprava, ki je namensko nameščena za odvajanje toplote in vlage iz notranjosti zasedenega prostora. To je način, ki omogoča doseganje bolj udobnega okolja, v bistvu za ljudi in tudi druga bitja.

Uporaba klimatskih naprav

Klimatski sistem se uporablja tudi za hlajenje in razvlaževanje prostorov, ki vsebujejo elektronske naprave , ki proizvajajo toploto, kot so računalniški strežnik, ojačevalniki moči. Uporablja se tudi v prostorih, ki vsebujejo občutljive izdelke, kot so umetniška dela.

Hlajenje se v klimatskem sistemu običajno doseže s hladilnim ciklom, včasih pa se uporablja izhlapevanje ali prosto hlajenje. Sistem je mogoče izdelati tudi na osnovi sušilnih sredstev (kemikalij, ki odstranjujejo vlago iz zraka). Večina klimatskega sistema shranjuje in odvaja toploto v ceveh.

Vrste klimatskih naprav

Klimatske naprave lahko razvrstimo na različne načine. To zagotavlja ozadje za izbiro optimalnega klimatskega sistema glede na zahteve stavbe. Klimatsko napravo lahko razvrstimo v tri kategorije, ki vključujejo:

Razvrstitev glede na glavno funkcijo:

  • Navadna klimatska naprava, npr. Hoteli, domovi, pisarne itd.
  • Komercialne klimatske naprave, npr. Nakupovalni centri, supermarketi itd.
  • Industrijska klima, npr. Predelava, laboratoriji itd.

Razvrstitev glede na sezono v letu:

  • Poletna klimatska naprava, ki nadzoruje vse štiri atmosferske pogoje za poletno udobje.
  • Zimska klimatska naprava je zasnovana za udobje pozimi.
  • Celoletna klimatska naprava, sestavljena iz ogrevalnih in hladilnih orodij z avtomatskim upravljanjem, ki lahko služi v vseh vremenskih razmerah v letu.

Centralna klimatska naprava

Te vrste vključujejo enotni sistem in centralni sistem. Najpogostejša pa je centralna klimatska naprava. Zaželeno je, da se uporablja v večjih domovih zaradi učinkovitega hlajenja. klimatski sistem kroži hladen zrak skozi dovodne in povratne kanale. Dovodni kanali in registri se nahajajo na steni ali tleh hiše, ki oskrbujejo zrak znotraj. Ko se zrak segreje, kroži nazaj v dovodne kanale in zabeleži, kdaj se bo preusmeril nazaj v klimatsko napravo.

Namestitev tovrstnih klimatskih sistemov zahteva poglobljeno razmišljanje, načrtovanje in pripravo. Velikost je ključnega pomena za funkcionalnost sistema, saj če namestite sistem napačne velikosti, čeprav bodo učinkoviti, bodo stroški komunalnih storitev večji, kot bi morali biti.